Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Σιάτιστα, η Αρχοντική

     Σε κάθε γωνιά της Σιάτιστας (έδρα του Δήμου Βοΐου, στο δυτικό τμήμα του νομού Κοζάνης) αναδίδεται μια αίσθηση αρχοντιάς και καλαισθησίας. Οι πολλές και επιτυχημένες επιχειρηματικές δραστηριότητες των κατοίκων της, από τον 17ο μέχρι τις αρχές του 19ου αι. (βιοτεχνία- εμπόριο από και προς την Κεντρική Ευρώπη) φέρνουν μεγάλη οικονομική ευημερία και πολιτιστική άνθηση, κάτι που αντικατοπρτίζεται κυρίως στα πολλά και εντυπωσιακής αισθητικής αρχοντικά.
 
    Xτισμένα από περιπλανώμενες συντεχνίες (συνάφια) Ηπειρωτών και Μακεδόνων μαστόρων, τα αρχοντικά της Σιάτιστας εντυπωσιάζουν με την αρχιτεκτονική δομή και τον πλούσιο εσωτερικό τους διάκοσμο (ξυλόγλυπτα ταβάνια, πολύχρωμα τζάκια, εκπληκτικά βιτρό). Το σχέδιό τους είναι περίπου το ίδιο (επιβλητικά διώροφα σπίτια με ψηλούς πέτρινους τοίχους στην αυλή) όπως και η διαρρύθμιση των εσωτερικών χώρων

     Οι τοίχοι, συχνά επενδυμένοι με ξύλο, είναι κατάμεστοι από ζωγραφικές με ζωηρά, πολύχρωμα σχέδια (λουλούδια, θέματα από τη φύση, ή σκηνές από τη ζωή στις ευρωπαϊκές πόλεις με τις οποίες οι ιδιοκτήτες είχαν εμπορικές σχέσεις)
 
 
 
 
   Οι οροφές είναι στολισμένες με εξαιρετικές ξυλόγλυπτες διακοσμήσεις  
    Από τα 50 αρχοντικά της πόλης (της Πούλκως, του Μανούση, Μαλιόγκα, Τζώνου, Κανατσούλη και Νεραντζόπουλου, Δόλγκηρα -με πλούσιο λαογραφικό υλικό-, η κατοικία των Τσιότσιου και Ντέρου) αρκετά είναι επισκέψιμα, προσφέροντας ένα μαγευτικό ταξίδι στο λαμπρό παρελθόν της αρχοντικής Σιάτιστας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: