Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Πασχαλιάτικο αυγό και κουνέλι

 Χριστός ανέστη - χρόνια πολλά!
 Το Πάσχα αποτελεί μια σπουδαία θρησκευτική γιορτή. Ταυτόχρονα όμως είναι και μια γιορτή της φύσης, αφού συμπίπτει χρονικά με το οριστικό τέλος του Χειμώνα και σηματοδοτεί την έναρξη της ανθοφόρου και ζωογόνου Άνοιξης. Η αναγεννημένη φύση γιορτάζει με πλήθος χρωμάτων και αρωμάτων.
   Για μερικούς το Πάσχα είναι συνδεδεμένο στη σκέψη τους με τον παραδοσιακό οβελία, το κοκορέτσι, το τσουρέκι, τα βαμμένα αυγά και τα πυροτεχνήματα.
   Για τους μικρότερους φίλους μας, το Πάσχα σημαίνει μια περίοδο μίνι-διακοπών, με δώρα, καινούργια ρούχα, όμορφα στολισμένες λαμπάδες,  σοκολατένια  αυγά και σοκολατένια κουνελάκια- λαγουδάκια.
    Πώς προέκυψαν τα αυγά και τα κουνελάκια /λαγουδάκια να συμβολίζουν το Πάσχα; Είναι απλό: από τα πολύ παλιά χρόνια, αυτά αποτελούσαν σύμβολα γονιμότητας, για ευνόητους λόγους.
    Καθώς, λοιπόν, την ίδια εποχή που γιορτάζεται το Πάσχα, η αναγεννημένη φύση γιορτάζει τον ερχομό της Άνοιξης,  το πασχαλινό αυγό και λαγουδάκι/κουνελάκι συμβολίζει την αναγέννηση της φύσης, αλλά και την αναγέννηση του ανθρώπου, αφού με την Ανάσταση αναπτερώνεται η ελπίδα της σωτηρίας των ψυχών.
   Μόνο που, αντί του γνωστού αιωνίου ερωτήματος "Η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα", προκύπτει ένα ακόμη ερώτημα: "Το κουνέλι έφερε το αυγό ή το αυγό το κουνέλι;" ως πασχαλινό σύμβολο... 

Δεν υπάρχουν σχόλια: